Nepřipomíná vám to někoho po cvičení? :D
Dle rychlosti jakou se nám dostane protein do oběhu by se dali proteiny seřadit takto: (od nejrychleji vstřebatelného po nejpomaleji) syrovátkový hydrolyzát, syrovátkový izolát, syrovátkový koncentrát, albumin, sojový protein, kasein (dále máme i různé směsy, kde jsou různé poměry různých typů proteinů)
Obecně o syrovátce
Získává se z kravského mléka, kde je poměr kaseinu 80% ku 20% syrovátky. Syrovátka je oproti kaseinu dobře rozpustná a její biologická hodnota dosahuje 100% a její vstřebatelnost je taktéž vysoká. Obecně se proteiny ze syrovátky označují WHEY, ale pozor, není syrovátkový protein jako syrovátková protein. Máme 3 typy.
Syrovátkový hydrolyzát = HYDRO
Je to syrovátkový izolát naštěpený na menší části, aby se docílilo co nejrychlejšího a nejlepšího vstřebání po vypití/snědení. Je to velmi kvalitní protein, ale jelikož je už přednaštěpen (aby ušetřil práci enzymů v našem těle) projeví se to na jeho chuti, která není tak dobrá jako u koncentrátu.
+ rychle vstřebatelný, vysoký obsah aminokyselin (BCAA)
- vyšší cena, kvůli výrobnímu procesu
doporučené použití: po tréninku, v objemovce i rýsovačce nebo při udržování
Syrovátkový izolát = WPI (Whey Protein Isolate)
Zde je výroba trochu složitější a dle ní se určuje kvalita proteinu (vychytávání bílkovin keramických filtrů = CFM nejlepší, prostou filtrací, iontovou filtrací). Tyto proteiny obsahují 80% + bílkovin, snížený obsah tuků a sacharidů.
+ kvalitní, s nízkým obsahem sachridů a tuků
- vyšší cena, horší chuť oproti koncentrátu
doporučené použití: po tréninku, vhodný do diet - rýsování (nízký obsah sacharidů)
Syrovátkový koncentrát = WPC (Whey protein koncentrate)
Oproti výše zmíněným obsahuje víc sacharidů, tuků a méně bílkovin 50-80%.
+ lepší chuť
- horší kvalita
doporučené použití: lze po tréninku, ale spíše v objemové nebo udržovací fázi (obsahuje dost sacahridů)
Vaječný albumin = egg albumin
Tento protein se získává z vaječných bílků, má vysokou biologickou hodnotu a kvělé zastoupení aminokyselin, zvláště zde za povšimnutí stojí arginin, což je semiesenciální aminokyselina, která je zodpovědná za vznik oxidu dusného v cévách, které se naásledkem toho dilatují (roztahují) a může dojít k lepšímu prokrvení svalů.
doporučené použití: zejména během dne na udržení hladiny bílkovin, nehodí se po tréninku, jelikož se dlouho vstřebává, vhodný i v době snižování hmotnosti
Kasein
Vyrábí se z kravského mléka, kde je zastoupen až v 80%. Tento protein je poměrně špatně vstřebatelný, vstřebává se hůře oproti výše zmíněným (micelární kasein je pomaleji vstřebatelný nežli hydrolyzát kaseinu).
doporučené použití: jelikož je jeho vstřebatelnost až 6-8hodin, hodí se zejména na noc (dočetla jsem se i že po tréninku, kdy si namixujete syrovátku a kasein, aby se bílkoviny postupně uvolňovali)
Tak snad v tom máme všichni jasno, jak je to s těma proteinama před, po tréninku a příště pokračování o Sojovém proteinu ;) (Doufám, že jsem vás neunudila k smrti a něco jste se aspoň dozvěděli)
Žádné komentáře:
Okomentovat